Language Search User Login Menu
Tools
Close
Close

 

Tilen Jurca
/ Categories: Vprašanja in odgovori

Kakšne bi bile primerne rešitve, da bi strokovnjaki pri nadaljnji gradnji upoštevali veljavna pravila?

V prvi vrsti splošno ozaveščanje stroke na obstoj pravil in standardov. Velik dolgoročen doprinos bi imelo izpostavljanje tematike pri izobraževanju novih arhitektov, urbanistov, gradbenikov in drugih strokovnjakov, ter tudi investitorjev in upravnikov objektov.

Na drugi strani je težava tudi v dostopnosti pravilnikov. SIST ISO 21542: Gradnja stavb – Dostopnost in uporabnost grajenega okolja je namreč plačljiv standard in ni le preprosto dostopen ter odprt za vse, kar otežuje dostop oz. celo onemogoča širjenje informacij, ki so nujno potrebne za bodočnost univerzalno dostopnega okolja. Težava se torej pojavljajo tudi ko ljudje, ki bi radi izboljšali stanje in prilagodili objekt, nimajo enostavnega dostopa do informacij. Stanje bi se tako znatno izboljšalo, če bi bile te odprte vsem, stroka pa dobro obveščena kje jih je mogoče najti.

Nazadnje prihaja v prihodnosti v poštev tudi pritisk Zakona o izenačevanju možnosti invalidov, saj bodo konec leta 2025 v prekršku vsi nedostopni javni objekti. Upamo, da v določeni meri tudi to na svoj način spodbudi konkreten premik na področju univerzalne dostopnosti.

Previous Article Ali razpolagate s podatki, koliko javnih objektov je v Sloveniji dostopno vsem?
Next Article Se vam zdi, da se strokovnjaki držijo implementiranih pravil?
Print
16
Please login or register to post comments.
V projektih sodelujejo ali jih sofinancirajo:

                                     

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top